Tuesday, May 24, 2011

Despre cai, caini maidanezi si alte vietuitoare


In ultimele saptamani am tot auzit despre diverse cazuri si initiative de a omora cainii maidanezi sau caii salbatici. Probabil ca astfel de “evenimente” s-au mai intamplat de multe ori in tara noastra insa pana acum nu prea se auzea in presa, pe retelele de socializare, etc. Si pana acum, probabil ca nu existau nici micile grupuri de oameni carora sa LE PESE! Sau daca existau, erau dispersati si nu se organizau in timp util pentru a putea influenta cumva situatia.

Dar odata cu activistii pentru drepturile animalelor (mai precis dreptul la viata) si-au facut auzita vocea si cei ironici, sarcastici, nepasatori sau asa-zis “realisti” care, sub o forma sau alta vor “sa scapam odata de aceste jivine”. Sau cel putin spun ca nu e problema noastra – sunt alte cauze mai importante pentru care ar trebui sa luptam (copii abandonati, batrani, saraci). Mai sunt si unii care spun ca e ok sa omoram orice animale pentru ca toate animelele sunt la fel cu cele pe care (majoritatea dintre noi) le mananca sau pentru ca a nu omora cainii/ caii inseamna ca imbogatim ONGurile care (sustin ca) au grija de ei (de parca numai cei care lucreaza in domeniu sustin dreptul la viata al acestor animale!).

Ei bine, fara a intra in discutii prea abstracte despre drepturile animelelor ma voi rezuma la a spune ca:

1) Toate argumentele prezentate mai sus nu sunt originale! (ele au fost dezvoltate si detaliate de diversi filosofi si exista multe replici bine argumentate la ele). Ceea ce este insa oarecum original la argumentele de mai sus este cinismul, ignoranta si nepasarea. Se pot rezuma simplu prin sintagma "Trebuie sa facem in asa fel incat sa ne fie noua (oamenilor) bine - nimic altceva nu conteaza".

2) Nu voi dezvolta toate argumentele impotriva omorarii animelolor - sunt multe si exprimate mult mai bine de filosofi consacrati. Aceste argumente se rezuma in general la considerente precum: abilitatea de a simti durere sau frica, importanta vietii in sine, considerente biblice si altele.

Ca raspuns la celalalte afirmatii, de ordin “practic”:

1) Pot fi si alte cauze care merita atentia noastra: a avea grija de animale (sau cel putin a nu le omora) nu ne impiedica sa ne preocupam si de alte probleme. In general insa, cei care zic asta nu se implica in nicio cauza – dar asta e doar o statistica – nu vreau sa acuz pe nimeni. Exista multi bani cheltuiti pe “diverse”, deci evident ca nu este vorba de animale vs. oameni (defavorizati). Asta e doar o scuza. Exista ministere si organizatii (mult mai bine finantate) care se ocupa de celalalte cauze.

2) in ceea ce priveste problema cainilor maidanezi, consider ca suntem cu totii responsabili pentru soarta lor avand in vedere ca au ajuns in strada (si s-au inmultit in timp) datorita nepasarii noastre timp de zeci de ani. Nimeni nu zice rezolvarea e sa ramana in strada. Nu voi intra in discutia despre cea mai buna solutie pentru aceasta problema pentru ca exista deja solutii propuse de cei care lucreaza in domeniu (detalii aici) insa toate studiile (inclusiv cele prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii) arata ca eutanasierea cainilor maidanezi nu duce la eliminarea lor de pe strazi. Mai multe detalii aici .

3) Faptul ca omoram anumite animale pentru alimentatie (de care avem nevoie, fizic, multi dintre noi) nu inseamna ca avem dreptul sa le omoram si pe celalalte pentru orice motiv (blana, etc) sau pur si simplu pentru ca “ne incurca” sau ne e mai simplu asa decat sa depunem un minim de efort sa le ingrijim.

4) Nici un ONG de animale nu ia bani de la cei care nu vor sa contribuie. Majoritatea lucreaza cu fonduri din afara (sau din donatii interne) si cu voluntari. NU am auzit pana acum de contracte cu statul decat foarte rar, cu organizatii serioase si cunoscute, si avand ca obiect un serviciu anume care – din cate stiu eu – s-a prestat.
Cu siguranta, nu am auzit de banii de la stat folositi de ONGurile care militeaza pentru drepturile animalelor in alte scopuri! Dar nimic nu e exclus – tot ce spun insa e ca nu exista la momentul de fata argumente serioase impotriva acestor organizatii. (Si nu, nici eu nu am nicio legatura cu vreo organizatie de acest gen.)

Cei care vor sa se convinga (daca mai era nevoie) ca animele in cauza – caii, cainii, etc – nu sunt tocmai tratate “in conditii normale” pot cauta pe net pozele, care vorbesc de la sine.

Ca incheiere, rugamintea mea pentru cei carora NU le pasa de acest subiect este sa se abtina macar de la comentariile ironice. Felicitari tuturor care se implica/ s-au implicat in aceasta cauza!

PS: ca fapt amuzant, ati observat ca atunci cand vedeti un articol (cu poza) care sustine eutanasierea cainilor maidanezi, in poza apare mereu un caine agresiv iar atunci cand e vorba de un articol din tabara opusa e mereu un catel simpatic si prietenos? Am incercat sa fiu oarecum neutra la acest capitol.

No comments:

Post a Comment

Followers