Thursday, October 28, 2010

Dezinformare si Onoare...

Telenovela "Iubire si Onoare" a intrat “pe radarul meu” cand am auzit ca Maia Mogenstein urmeaza sa joace in aceasta productie. De curand am inceput sa caut mai multe infromatii pe net si sa vizionez cateva secvente din film…Stiu ca unii ar spune ca intreaga poveste e o prostie, dar „chiar si o prostie poate deveni periculoasa daca se raspandeste....”
Iata ce aflam de pe siteul acasaTV, producatorul filmului:
“Ilinca este o fata moderna, care viseaza la o cariera de succes in PR si crede ca iubirea adevarata poate fi intalnita si in realitate”…” Amir este un seic misterios, dar fascinant si atragator”…” Este fiul unui emir bogat si puternic, nascut in Tara Luminii (Beled el Nur). ”
ATENTIE: Aceasta Tara a Luminii nu exista in realitate! (deci nu reflecta neaparat nicio realitate anume, decat una imaginata de producatori. Probabil aceasta alegere “inspirata” a fost facuta tocmai pentru nu fi nevoie de o cercetare prealabila a vreunei societati/ comunitati existente…) Dar acest lucru nu pare sa-i deranjeze pe cei care urmaresc filmul.


Mai departe….
“Ilinca il intalneste pe Amir intr-un club din Bucuresti si, inca din prima noapte, isi dau seama ca soarta lor este sa fie impreuna pentru totdeauna. Povestea lor pare una rupta din 1001 de nopti si amandoi realizeaza ca intalnirea lor a fost programata de destin./ Curand, insa, tinerii constientizeaza ca traiesc un vis si ca nu le va fi usor sa ramana impreuna, avand de infruntat multe obstacole”


Ce concluzii tragem pana aici?


1. Fetele moderne vor cariera in PR, si neaparat frecventeaza cluburi (A fi cool, a vrea o “cariera” in una din profesiile “nou aparute” pe la noi si a frecventa cluburile din capitala formeaza descrierea tipica a “fetei moderne” – si emancipate)
2. “Inca din prima noapte” poti sti ca destinul tau este sa fii cu cineva (Dar oare nu cred multi asa dupa prima noapte?)
3. Daca intalnirea lor “a fost programata de destin” si “soarta lor este sa fie impreuna pentru totdeauna” cum de “nu le va fi usor sa ramana impreuna”? Pentru mine e pur si simplu illogic: daca ceva e sortit sa fie intr-un anume fel, teoretic, ar trebui ca aia sa fie directia naturala in care se indreapta lucrurile…dar se pare ca aici nu este asa.


Acasatv.ro mai precizeaza ca:
“… mama Ilincai (Maia Morgenstein) se impotriveste vehement relatiei fetei ei cu un arab, pentru ca stie ca o femeie care intra intr-o familie musulmana e obligata sa traiasca dupa reguli stricte, scrise si nescrise, care ii ingradesc libertatea si chiar ii ameninta viata./ In Emiratul Beled el Nur se practica crima de onoare, o cutuma conform careia o femeie care incalca legile Coranului este omorata de propria familie, in numele onoarei.”


Aici e putin problematic, pentru ca se bazeaza pe o serie de clisee si stereotipuri amestecate din care rezulta ceva ambiguu.


Se mai afirma ca: “o femeie care intra intr-o familie musulmana e obligata sa traiasca dupa reguli stricte, scrise si nescrise”.


Este obligata de cine? (Oare nu exista tari/ regiuni/ comunitati in care femeile musulmane fie respectca regulile “musulmane” din credinta proprie sau – daca nu cred in ele – nu sunt “obligate” sa le respecte? De unde aceasta generalizare?)  Nu se mentioneaza “cine” le obliga pe femei sa respecte aceste reguli – statul sau familia? Distinctia are relevanta practica pentru ca exista state care au o populatie musulmana semnificativa si in care legea este seculara si fie nu reglementeaza aceste aspect sau le reglementeaza contrar Coranului (Ex: Turcia… interzicand spre exemplu purtarea de catre femei a unor piese vestimentare cerute de religie, in public). In aceste cazuri, este posibil ca familia – si nu statul – sa “oblige”, sau e posibil sa nu. Dar exista si posibilitatea care multe familii adopta un stil mai “European/modern” de viata, iar statul “obliga” la o respectare mai stricta a legii musulmane (Ex. Iran…vezi filmul Persepolis). Si aici vine relevanta practica despre care vorbeam mai sus…in toata povestea asta, cine “obliga’ pe cine? Daca tara inventata “obliga” atunci de ce s-ar intoarce cei doi eroi principali acolo? Daca “Amir” o obliga, de ce ar vrea eroina principala sa aiba o relatie cu el, atata timp cat ea vede aceaste reguli ca pe o “obligatie”(sau ilegitime)? Sau poate familia lui “obliga”…(mai ales daca ne amintim ca intre familia lui si conducerea tarii se pune semnul = ) atunci se aplica aceeasi regula (de ce s-ar intoarce acolo?). Prin urmare, cred ca aceasta intrebare (cine obliga?) este una esentiala, dar probabil este prea profunda. In realitate nimeni nu isi pune aceasta intrebare si cu atat mai putin Ilinca, atunci cand decide – dupa prima seara – ca destinul ei este alaturi de „emirul misterios”.


Cat despre deja celebra “crima de onoare”, care este un element “horror” ce planeaza deasupra tuturor in film, cred ca ar fi importanta aceeasi distinctie mentionata mai sus (cine cere aceasta pedeapsa si cand se aplica ea?). Eu una nu am citit Coranul (si as presupune ca nici autorii acestei povesti) dar as inclina ca cred ca nu este mentionata explicit in aceasta sursa si ca exista o marja mare de interpretare. Prin urmare, exista anumiti adepti ai intelegerii stricte a Coranului (cum este si cazul Bibliei) care este posibil sa fie de accord cu aceasta pedeapsa, in anumite cazuri, asa cum este posibil si sa existe multi musulmani care ar savarsi aceasta fapta incriminate de majoritatea statelor (inclusiv musulmane) si poate chiar de comunitatea lor, in unele cazuri…dar este posbil ca ei sa se raporteze la fapta  lor ca la un act de justitie. Insa acest lucru este posibil si in alte locuri, in care Islamul nu are nicio influenta. Crime pasionale exista si in Romania, doar ca nu sunt neaparat justificate prin prisma religiei sau daca sunt, nu sunt sanctionate ca atare de catre stat (adica faptasul e judecat si pedepsit). Dar este posibil ca faptasul sa fie judecat si in anumite state musulmane….cu exceptia, poate a unor regiuni mai conservatoare. Cert este ca nu avem infromatii despre acest subiect….


De fapt, asta e si concluzia comentariului meu, si anume ca: nu avem informatii suficiente (nu am studiat frecventa “crimelor de onoare” si a judecarii/nejudecarii lor, nu am citit Coranul, si cu atat mai putin nu stim ce s-ar putea intampla intr-o tara musulmana imaginara). Prin urmare, poate ar fi bine sa nu generalizam si sa nu proiectam o imagine unitara si total negativa despre “lumea musulmana” Mai mult, de multe ori uitam ce se intampla chiar in “ograda noastra” unde un numar semnificativ de femei sunt agresate fizic de familial si unde violenta domestic este in realitate foarte rar pedepsita. Si aici avem si legi, si statistici, deci nu mai discutam in abstact. Nu vreau nici sa generalizez si sa afirm ca diferentele dintre gradul de libertate a femeilor (si a oamenilor in general) dintre Romania si tarile arabe nu exista.  Argumentul meu este ca nu ar trebui sa credeam cumva, pentru un minut, ca tinerele romance sunt neaparat moderne si libere (mereu prin cluburi, cu barbatii la picioarele lor, si aratand mereu ca niste papusi aranjate si fericite sa umble tot timpul in rochite minuscule si pe tocuri uriase, precum actritele din acest film) iar femeile din tarile musulmane sunt toate oprimate, “obligate” sa isi ascunda corpul si risca oricand sa fie sacrificate pentru onoarea familiei.


PS: 2 din multele detalii din film care nu are un correspondent in realitate


1. ceaiul, care in film se bea cu “multa lamaie”  iar in realite el este in general negru sau verde, foarte aromat si fara lamaie!
http://www.youtube.com/watch?v=gBndgKfIp-c&feature=related (minutul 11)


2. tinuta “femeilor musulme” (film vs. realitate)
Realitate:






*in general, tinuta femeilor musulmane din tarile/ regiunile conservatoare sunt negre, albastre sau, rareori de o alta culoare inchisa si in niciun caz tipatoare.
* ideea este ca aceasta imbracaminte trebuie, nu numai sa acopere capul si umerii celei care o poarta dar si sa ascunda o parte semnificativa sau in totalitate identitatea aceasteia, ca si persoana….sa o faca “invizibila” si neatragatoare (intr-o conceptie mai conservatoare).
* mainile nu trebuie sa fie vizibile.


Film:








No comments:

Post a Comment

Followers